Football integrity

Beste

Ook in tijden van Corona deinzen match-fixers voor weinig of niets terug. De afgelopen dagen werden zogeheten “ghost matches” uit Oekraïne aangeboden op verschillende gokwebsites. Het gaat om (vriendschappelijke) wedstrijden die voor gok doeleinden worden aangeboden, doch in werkelijkheid nooit plaatsvinden. Uiteraard gebeurt dit zonder medeweten van de clubs die de zogezegde wedstrijden spelen.

De kans bestaat dat dit fenomeen van “ghost matches” ook overwaait naar West-Europa en dus ook naar ons land. Weet dat de KBVB zoveel mogelijk sociale en andere media volgt teneinde te verhinderen dat deze criminele activiteiten ook in ons land zouden plaatsvinden. Indien jullie zelf dergelijke fake wedstrijden zouden ontdekken waarbij de naam van jullie club wordt geciteerd, hou ons (KBVB, via tdg@rbfa.be ) dan zeker op de hoogte zodat we dit niet alleen op nationaal vlak maar ook op internationaal vlak kunnen (laten) onderzoeken.

Naast het fenomeen van de “ghost matches” lopen onze clubs het risico dat, wanneer vriendschappelijke wedstrijden in België terug zullen worden toegelaten, deze wedstrijden onmiddellijk zullen worden opgepikt voor gokdoeleinden. Indien het wedstrijdaanbod op de internationale gokmarkt op dat moment nog behoorlijk beperkt is, bestaat de kans dat we in België zullen meemaken wat enkele dagen terug in Zweden gebeurde: vriendschappelijke wedstrijden op het zesde en zevende (!) niveau werden aangeboden op de intussen zeer klein geworden internationale voetbalgokmarkt. De betrokken clubs, spelers en coaches kregen letterlijk honderden telefoontjes en berichten via sociale media van over de hele wereld met vragen over de teamopstellingen, ¿suggesties¿ voor bepaalde uitslagen, etc. . Uiteindelijk besloten de betrokken clubs, in overleg met de Zweedse Voetbalbond, om de bewuste vriendschappelijke wedstrijden te schrappen.

Op het moment dat er in ons land terug vriendschappelijke wedstrijden zullen worden toegelaten, zal de KBVB de gokmarkt en sociale en andere media extra in de gaten houden teneinde dergelijke mogelijk verdachte activiteiten te (laten) onderzoeken.
Het is als club wellicht ook nuttig om alle aangeslotenen te wijzen op de meldingsplicht die zij hebben (cf. art. B2006 van het bondsreglement).

Vriendelijke groeten en hou het veilig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: